Hva er gluten?

Det har blitt en stor trend å spise glutenfritt, men for alle er det ikke ikke så innlysende hvorfor man gjør det, og eksakt hva det innebærer. Derfor tar vi det fra starten.

Gluten er en samlebetegnelse på noen av de proteinene som finnes i kornsortene hvete, rug og bygg. Gluten har god bakeevne, den gjør deigen elastisk og letter gjæring, slik at baksten blir fluffy og fin. Gluten finnes i produkter som couscous, bulgur og dinkel, i tillegg til i mange andre populære matvarer. Hovedsaklig i brød, pasta og annen bakst, og i for eksempel i chips, søtsaker og frokostblandinger.

Noen av proteinene som finnes i gluten kalles for prolaminer og gluteniner. Prolaminer gjør det vanskelig for vårt fordøyelsessystem å bryte ned maten. Personer med cøliaki (glutenintoleranse) har en immunreaksjon som utløses av å spise gluten. De utvikler betennelse og skader på tarmsystemet og andre deler av kroppen når de spiser matvarer som inneholder gluten.  

De vanligste grunnene til at man spiser glutenfritt er derfor på grunn av overfølsomhet ovenfor gluten, cøliaki og kornallergi. Men det er også en del som velger å spise glutenfritt, eller kutter for eksempel pasta og hvitt brød i kostholdet, av andre grunner. 

Glutenfritt_500x500_01.jpg

VÅRT UTVALG AV GLUTENFRITT