Content1 | col1

Pasteurisering av juice

Vi får ofte henvendelser fra kunder som lurer på om våre Helios juicer er pasteurisert. Her følger en kort oppsummering av ofte stilte spørsmål og svar på disse.

  • Del på Facebook
  • Skriv ut
    Skriv ut
  • E-post
    Tips en venn
Skrevet av Anett Pugerup Christensen
Publisert: 05.11.2012
Er Helios-juicene pasteurisert?
Ja, alle våre juicer er pasteurisert. Dette betyr at juicene har gjennomgått en kortvarig oppvarming under produksjonen, noe som dreper sykdomsfremkallende bakterier, i tillegg til mange kvalitetsødeleggende mikroorganismer.  Pasteurisering gir et produkt som både er trygt å drikke, og som har en lang nok holdbarhet til å kunne selges ute i butikkene.

Kan dere ikke heller tilby oss upasteurisert juice?
Vi velger pasteurisert juice fremfor juice med konserveringsmidler. I realiteten har man nemlig ikke noe valg: Uten hverken pasteurisering eller konserveringsmidler, vil juicene ha svært kort holdbarhet etter produksjon – faktisk bare noen få dager. Kort sagt vil juicen råtne, og i tillegg vil flaskene kunne eksplodere på grunn av gassdannelse fra bakterier og sopp.
Dersom man vil unngå både pasteurisering og konserveringsmidler, må man lage ferskpresset juice selv.

Ødelegges næringsstoffene av pasteuriseringen?
Selv om Helios-juicene er pasteuriserte, er de fortsatt proppfulle av viktige næringsstoffer! Enkelte næringsstoffer vil kunne påvirkes av varmebehandlingen, og av disse er det vitamin C som er kjent for å være mest sårbar. Men selv om pasteuriseringen kan forårsake en reduksjon av det opprinnelige vitamin C-innholdet i for eksempel appelsin eller grapefrukt, vil det fortsatt være rikelig vitamin C i de ferdige juicene. Det vil derfor være enkelt å dekke dagsbehovet.
Av andre vitaminer, er tiamin nevnt som sårbar for pasteurisering. Når det gjelder både tiamin, vitamin B6, vitamin E, niacin og riboflavin, vil imidlertid mengdene i minst like stor grad avhenge av type frukt som er brukt i juicen, modningsgrad ved innhøsting, samt ulike prosesseringsteknikker.
Mineraler påvirkes minimalt av pasteurisering av juice. For eksempel vil pasteurisert juice som inneholder eple, appelsin, drue, granateple, tomat eller gulrot inneholder betydelige mengder av mineralene kalium, fosfor og magnesium.

Referanser:
* U.S. Food and Drug Administration: Science and Our Food Supply: Pasteurization.
* U.S. Food and Drug Administration; Federal Register Final Rule - Food Labeling: Warning and Notice Statement; Labeling of Juice Products; July 1998
.
* Centers for Disease Control and Prevention; Preventing Health Risks Associated with Drinking
Unpasteurized or Untreated Juice; November 2005.
* USDA Agricultural Research Service: What's in the Foods You Eat Search Tool.
* "Nutrition & Dietetics"; Shubhangini A. Joshi; 2002.
* Ask the Dietitian: Vitamin C (Ascorbic Acid).
* National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements: Vitamin C.
* Oregon State University Linus Pauling Institute; Thiamin; Jane Higdon, Ph.D.; September
2002.
* "Fruit Manufacturing: Scientific Basis, Engineering Properties, and Deteriorative Reactions";
Jorge E. Lozano; 2006.
* "Vitamins in Foods: Analysis, Bioavailability, and Stability"; George F. M. Ball; 2006.


Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS