Content1 | col1

Lett å spise godt uten kjøtt

Det er godt for både helse, miljø og lommebok å ha en vegetardag i uka.

  • Del på Facebook
  • Skriv ut
    Skriv ut
  • E-post
    Tips en venn
Skrevet av Mona Kwon Vestengen
Publisert: 29.04.2016
Å være fleksitarianer er et populært uttrykk for å være vegetarianer på deltid. Det vil si at du ikke tar avstand fra å spise kjøtt, men at du velger å ha en eller flere dager i uka hvor du spiser rent vegetarisk.

Stadig flere bli klar over hvor smart det kan være for både helse, miljø og lommeboka å redusere kjøttinntaket, og i Sverige er faktisk så mye som 30 prosent av befolkningen fleksitarianere.

Har du lyst til å prøve? Sjekk ut disse tipsene! Det er ikke vanskelig, og med oppskriftene du finner her er det faktisk veldig godt også. Kanskje du blir fristet til å ha mer enn én kjøttfri dag i uka?

Velg suppe til middag

Suppe er deilig og mettende, og en perfekt måte å lage en middag uten kjøtt på. Hva med en rund og god gulrot- og linsesuppe?



Dette trenger du:
  • 250 g økologisk gulrot
  • 0,5 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 chili
  • 2 ss Helios olivenolje
  • 2 ts thailandsk curry paste, rød
  • 4 dl Helios kokosmelk
  • 5 dl vann
  • 1,5 ts Helios urtesalt
  • 100 g røde linser
  • 0,25 ts cayennepepper
  • 0,5 lime

Slik gjør du:
  • Skrell gulrot og riv den på et råkostjern. Hakk løk, hvitløk og chili forholdsvis fint og stek det hele i litt olivenolje i ei gryte til løken er blitt blank. Reduser chilimengden noe hvis du ønsker en mildere suppe. Tilsett curry paste og stek videre under omrøring i ca. ett minutt.
  • Hell over vann og kokosmelk, og la det hele koke opp.
  • Tilsett linser og la suppen småkoke til linsene er møre. Miks med stavmikser. Smak til med urtesalt, cayennepepper og lime.

En annen god og mettende vegetarsuppe er tomatsuppe med tortellini.

Spis supermat med protein

En utfordring med vegetarisk kosthold er at det kan være vanskelig å få i seg nok protein. Men Helios har flere produkter som hjelper deg å holde oppe proteininnholdet i kosten din, slik at det blir enklere å ha flere vegetariske dager i løpet av uken.

Quinoa er en slik supermat, som har både et høyt kostfiberinnhold og et godt proteininnhold. Du kan bruke den på samme måte som ris, men du kan også lage spennende retter med den. Prøv for eksempel å lage en quinoaburger på grillen!

Burgeren er mild og god på smak, og svært næringsrik med høyt innhold av protein og fiber. Server den med salat eller det tilbehøret du er mest glad i.

LETT UTEN KJØTT: Det er ikke vanskelig å spise kjøttfritt minst en dag i uka. Prøv disse gode oppskriftene fra Helios, så blir både små og store fornøyd!

Du trenger:
  • 1,5 dl Helios hvit quinoa
  • 250 g halloumiost
  • 150 g Helios siktet speltmel
  • 4 økologiske egg
  • 0,5 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0,5 ts pepper
  • 4 ss Helios rapsolje

Tilbehør:
  • 8 burgerbrød (gjerne hjemmelaget)
  • 150 g blandede salatblader
  • 1 agurk
  • 1 rødløk
  • 10 cherrytomater
  • Ca. 150 g ketchup

  • Slik gjør du:
    • Tilbered quinoa som anvist på pakken og la den kjøles ned. Finhakk løk og hvitløk, visp sammen egg og bland det hele sammen med quinoa, pepper og hvetemel. Riv halloumiost på et råkostjern og bland inn.
    • Form burgere av quinoablandinga og stek burgerne i rapsoljen i noen minutter på hver side (til de har fått fin og gyllen farge) på middels sterk varme. Rens salaten, del agurk i mindre biter, skjær rødløken i tynne ringer og del cherrytomatene i to.
    • Server quinoaburgerne med burgerbrød, rikelig med salat og ketchup.

    Quinoa kan også brukes i salat – for eksempel sammen med sopp og spinat.

    Andre måter å få i seg proteiner på er ved å ta økologisk mandelsmør fra Helios på brødskiva. Det er laget av kun knuste mandler, og er rikt på vitaminer i tillegg til proteiner og sunne fettsyrer.

    Du kan også tilsette gresskarkjerner i hjemmelaget brød, de er rike på proteiner i tillegg til at de inneholder det sunne fettet som kroppen din har godt av.

    Ellers er erter, linser og bønner gode proteinkilder, samtidig som de har mange andre viktige næringsstoffer. Du finner et bredt utvalg økologiske produkter hos Helios.

    GODE PROTEINKILDER: Når du ikke spiser kjøtt, kan det være vanskelig å få i seg nok protein. Men med disse gode proteinkildene fra Helios er det lett!

    Velg økologisk - for din skyld

    Det er miljøvennlig å spise mindre kjøtt, så det i seg selv er en god grunn til å være fleksitarianer. Hvis du i tillegg velger å erstatte kjøttet med økologisk mat, gjør du en enda større innsats for miljøet.

    Økologisk mat produseres på helt naturlig vis, uten bruk av verken kunstgjødsel, skadelige sprøytemidler eller genmanipulering. Det er dermed den mest miljøvennlige måten å produsere mat på.

    I tillegg er det slik at når økologiske grønnsaker får vokse i det tempoet som naturen helst vil, har de mer næringsstoffer og mer smak enn grønnsaker som ikke er økologisk dyrket. Så om du velger økologisk, er du også god mot deg selv og familien din, ikke bare miljøet!

    Du trenger ikke bytte ut alt med en gang for at det skal ha noen effekt. Detox matskapet ditt ved å bytte ut litt etter litt av basisvarene med økologiske produkter, så blir kostholdet ditt mer og mer økologisk.

    Og kanskje du skal bytte ut fredagstacoen med en deilig vegetarisk enchilada – med økologiske ingredienser fra Helios? Det kan bli familiens nye favoritt!



    Dette trenger du:
    • 6 store tortillalefser (gjerne hjemmelaget, se oppskrift her)
    • 1 løk
    • 2 fedd hvitløk
    • 2 bokser Helios hakkede tomater
    • 1 ss Helios økologisk grønnsaksbuljong
    • 1 rød paprika
    • 1 grønn paprika
    • 1 boks Helios kidneybønner
    • 1/2 rød chili
    • 1 ts spisskummen
    • 1 ts oregano
    • 1/2 ts koriander
    • 2 ss Helios økologisk stekeolje
    • Revet ost til å ha på toppen

    Slik gjør du:
    • Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme. Del løk, hvitløk, chili og paprika i biter. Fres løk i litt olje til den blir blank. Ha i hvitløk og chili. Ha i hakka tomat og kok opp. La småkoke og ha i grønnsaksbuljong og krydder. Skyll bønnene godt og ha de i gryta sammen med paprikaen.
    • Øs tomatsausen opp i en tortillalefse, rull sammen med skjøten ned i en ildfast form. Fyll opp formen.
    • Strø over ost og gratiner i ovnen til osten er gyllen, ca 15 min.
    • Server gjerne med salat, rømme og hjemmelaget guacamole.


    Detox matskapet ditt!

    29.04.2016 Ønsker du å få et mer økologisk kosthold? Det er slett ikke vanskelig.
    Les mer »

    Gjør kroppen sommerklar - innenfra!

    29.04.2016 Den beste skjønnhetspleien i verden får du via maten. Vit hvordan du spiser deg enda vakrere!
    Les mer »

    Smart mat for deg som trener

    29.04.2016 Det er ikke ett fett hva du putter i deg. Her får du tipsene til hvordan du får mest mulig ut av treningen din!
    Les mer »

    Vet du egentlig hva du spiser?

    29.04.2016 Ikke la deg lure av sminke og kunstig smak på maten.
    Les mer »
    Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS