Content1 | col1

Vet du egentlig hva du spiser?

Ikke la deg lure av sminke og kunstig smak på maten.

  • Del på Facebook
  • Skriv ut
    Skriv ut
  • E-post
    Tips en venn
Skrevet av Mona Kwon Vestengen
Publisert: 29.04.2016
Du tror kanskje du har et sunt kosthold, men vet du egentlig hvor mye av maten som er laget av dårlige råvarer som er kamuflert med kunstig smak og farge?

Tidligere tenkte man på fett når man hørte begrepet usunn mat, men nå vet vi at fett kan være bra for oss – og at det er andre ingredienser i maten som er langt mer usunne. Vi snakker om kunstige tilsetningsstoffer som brukes for å endre matens smak eller utseende, slik at produsentene kan komme unna med å benytte råvarer av dårlig kvalitet. Disse tilsetningsstoffene er alt annet enn naturlige.

Slik blir du lurt

Noen ganger handler det bare om at maten skal se mer fristende ut i butikken. Ta for eksempel tørkede aprikoser. De er egentlig brune! Tørkede aprikoser som er oransje i fargen er nemlig behandlet med svoveldioksid.

Andre ganger handler det om smak. Kunstige smaksforsterkere kan erstatte dyrere, ekte og mer smaksrike råvarer. Det gjør maten billigere for deg, men det er ikke nødvendigvis stoff du har lyst til å putte i kroppen din.

I tillegg kan man jukse når maten dyrkes ved å bruke kunstgjødsel, slik at matvarene vokser unaturlig fort.

MAT UTEN SMINKE: Tørkede aprikoser som ikke er sminket ser brune ut. Helios har mange velsmakende produkter som er helt rene for matsminke og uten rester av sprøytemidler.

De færreste ville valgt det aller billigste drivstoffet til bilen sin, hvis de visste at det inneholdt kjemikalier som bilen ikke har godt av. Men de samme kan godt gi kroppen sin et billig drivstoff, som inneholder kjemikalier som kroppen ikke har godt av.

Det er viktig å huske at du kan bytte ut en bil, men ikke en kropp…

Derfor er det usunt

Mange av tilsetningsstoffene som brukes i vanlige matvarer kan innebære en helserisiko. Det gjelder for eksempel fargestoffene E102, E110, E122 og E129, som kan ha negativ innvirkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne. I tillegg kan E110 føre til astmaanfall.

I tillegg har vanlige matvarer gjerne spor av kjemikalier i seg, fordi den er sprøytet med kjemiske sprøytemidler. Vi vet ennå ikke hva «cocktailen» av kjemiske sprøytemiddelrester betyr for helsen vår på lang sikt. Kan for eksempel den økte kreft- og ADHD-statistikken være forbundet med det vi spiser?

Endosulfan og Permetrin er bare to av alle giftige stoffer som benyttes som sprøytemidler i enkelte land i konvensjonelt jordbruk. Rester av disse og andre skadelige stoffer kan forbli i maten vi spiser – og det er ikke akkurat noen hyggelig tanke.

Det sunne alternativet

Det er ingen grunn til å spise mat som er jukset med, når det finnes sunnere og renere alternativ! Og det finnes en enkel måte å unngå alle unødvendige tilsetningsstoffer på – uten at du må gå rundt med et E-leksikon i matbutikken.

Det sunne alternativet er selvsagt naturlig mat – økologisk mat. Mat som ikke er sminket for å se bedre ut, eller jukset til på smak.

Når konvensjonelt jordbruk benytter kunstgjødsel for at avlingene skal vokse raskest mulig, får økologiske avlinger gro i sitt naturlige tempo. Når konvensjonelt jordbruk benytter kjemikalier for å drepe ugress, så harver, pløyer og dekker økologiske bønder til jorden i stedet.

Velger du økologisk, kan du dermed være sikker på at det du spiser ikke inneholder kjemiske rester som kroppen din ikke har godt av.'

En myk start

Siden økologisk mat ikke tar de rimelige snarveiene til god smak, men bruker bær for å gi bærsmak og mel som er dyrket på naturlig vis, kan det koste litt mer. Men er ikke det egentlig greit, når du vet at det er så mye bedre for deg og familien din?

Begynn med å bytte ut noen av basisvarene i handlekurven din neste gang du går i butikken. Hva med risen eller knekkebrødet?

Litt er bedre enn ingenting, og velger du økologiske produkter fra Helios får du matvarer som er garantert fri for unødvendige og kunstige tilsetningsstoffer, samt rester av kjemikalier.

Helios ser det som en selvfølge at alle varene deres skal være så ærlige som mulig. Det gjør det lett for deg å ta økologiske valg - det er øko-logisk, rett og slett.


Item: 1947 is not available.

Gjør kroppen sommerklar - innenfra!

29.04.2016 Den beste skjønnhetspleien i verden får du via maten. Vit hvordan du spiser deg enda vakrere!
Les mer »

Lett å spise godt uten kjøtt

29.04.2016 Det er godt for både helse, miljø og lommebok å ha en vegetardag i uka.
Les mer »

Smart mat for deg som trener

29.04.2016 Det er ikke ett fett hva du putter i deg. Her får du tipsene til hvordan du får mest mulig ut av treningen din!
Les mer »
Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS