Content1 | col1

Toppform når det gjelder!

Rødbetejuice er idrettsernæringens nyeste «vidundermiddel». Visste du at inntak av rødbetejuice kan gi deg bedre utholdenhet?

 • Del på Facebook
 • Skriv ut
  Skriv ut
 • E-post
  Tips en venn
Skrevet av Helios
Publisert: 19.11.2015

Rødbetejuice er en av idrettsernæringens nyeste «oppfinnelser». Flere studier viser økt utholdenhet etter inntak av rødbetejuice. En studie viser f. eks. at en halv liter økologisk rødbetejuice siste fem dager før en 10-minutters utholdenhetstest, ga en økt tid til utmattelse på 16 %. Det er tilstrekkelig forskjell til å forandre en 4. plass til gull på 3000 meter løping i et tett VM-felt.

 

     Inge Lindseth
Klinisk ernæringsfysiolog  

 

Hva viser forskningen?

 

Hvorfor akkurat rødbeter?

Rødbeter inneholder mye nitrat. Nitrat kan omdannes til et viktig signalstoff for blodårene - nitrogenoksid (NO). NO har blant annet den funksjonen at musklene i blodårene blir avspent, slik at blodgjennomstrømningen øker. Kroppen produserer NO selv, men det interessante er at mengden NO øker når det inntas mye nitrat.

 

Hva viser forskningen?

Det er gjort relativt mye forskning, både når det gjelder effekter på ulike utøvere, hvilke mengder som må til og hvordan rødbeter bør inntas.
Minst fire studier har vist forbedring i tiden det tar å gjennomføre en utholdenhetstest («time trial») etter inntak av rødbetejuice. Studiene er gjennomført på både eliteutøvere og mindre godt trente. Imidlertid har en overvekt av studier på svært godt trente ikke vist signikante eekter på utholdenheten. Foreløpig kan vi konkludere med følgende:

 • Det kan være et poeng med inntak av rødbetejuice i flere dager før en konkurranse/test.
 • Rødbetejuice har sannsynligvis mindre effekt på veldig godt trente, da noen av tilpasningene kroppen gjør ved store treningsmengder nettopp har med NO-produksjon å gjøre.
 • Imidlertid ser det ut til at det kan være en effekt ved større inntak enn for folk flest.
 • Rødbetejuice har sannsynligvis mindre eller ingen effekt i tester som varer lengre enn 30 minutter.

 


 

Helios er stolt sponsor av Team Trek Mesterhus!

– Nyere forskning har vist at det naturlige innholdet av nitrat i rødbetejuice utvider blodkarene, øker blodomløpet, og dermed oksygenmengden til musklene. Med andre ord fører tilstrekkelig innhold av rødbetejuice til en midlertidig økning av oksygenopptaket, sier Eirik Fiskvik fra Team Trek Mesterhus.

 

    

 

 

 

 

 

Eirik Fiskvik

Team Trek Mesterhus.

 


 

Maks effekt. Hvor mye og hvordan?

 

Hvor mye bør du innta?

0,5 liter rødbetejuice inneholder omtrent 5,6 mmol nitrat. Ulike studier er utført på ulike mengder (8,1 mmol, 9,6 mmol) med god effekt. Det er imidlertid slik at rødbeter i store mengder kan gi noen urolig mage. Vårt råd er derfor å innta den mengden som gjør at du ikke opplever plager. Prøv deg gjerne frem i god tid før konkurranse/test.

 

 

Hvordan bør du innta rødbetejuice?

Du bør la det gå minst 2,5 time fra du inntar rødbetejuice til du starter i en konkurranse. Dette er den tiden kroppen trenger for å omdanne nitrat i rødbetejuicen til NO. Pass også på å ikke pusse tenner i perioden før og etter inntak. Kroppen er nurlig og trenger bakteriene i munnen for å omdanne nitrat til NO.

 

Hvorfor økologisk?

Hvilke virkninger kan sprøytemiddelrester i mat ha for idrettsprestasjoner og helse, både for idrettsutøvere og folk flest? Hvilken betydning kan et økologisk kosthold ha?

 

Flere og ere idrettsfolk er bevisst sin rolle som forbilde, og har en mening om hvordan maten er produsert og hva det kan bety for både idrettsprestasjon og miljø å spise rent, ekte og naturlig. Når du velger økologisk vet du at maten ikke inneholder unødvendige tilsetningsstoffer,

 

 

Helios Rødbetejuice m+

 

Helios Rødbetejuice m+ er laget av økologiske rødbeter, nøye utvalgt og deretter skånsomt presset og ltrert. På den måten bevares næringsstoffene på best mulig måte.

 

Helios Rødbetejuice m+ er full av næring, antioksidanter og rik på jern.

 

Den er i tillegg melkesyregjæret m+. Dette betyr at den er tilsatt en bakteriekultur som danner melkesyre i juicen, kjent for sin gunstige effekt på mage og tarm.

 

Helios Rødbetejuice m+ 0,75 l selges i utvalgte dagligvare- og helsekostbutikker. Den lille flasken 0,2 l finnes i utvalgte helsekostbutikker.

 

    Maks ytelse med rødbetejuice!
Last ned brosjyren (pdf).

 

 Spis deg til høyere O2-opptak

05.05.2015 God helse er noe vi alle ønsker oss, og med uttrykk som «strong is the new skinny» har fokuset på trening og riktig kosthold økt betraktelig de siste årene.
Les mer »
Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS