Kanel - anvendelig krydder med herlig smak!

Ordet kanel stammer fra det italienske ordet canella som betyr «lite rør». Ceylonkanel utvinnes fra innsiden av barken på kaneltreet. Trærne blir ca 10 – 15 meter høye! Ekte Ceylon-kanel (Cinnamomum zeylanicum) fra Sri Lanka regnes for å være den beste, da den har en veldig fin og søt aroma. Ceylon-kanel må ikke forveksles med den langt vanligere kassia-kanel, som har en bitrere smak og som høstes fra en annen variant av kaneltreet.

Ceylon-kanel benyttes både som stang og i malt form. Krydderet er aller mest brukt i kaker, desserter og er selvsagt et «must» på toppen av risengrynsgrøt. I tillegg er kanel mye brukt i middagsretter i Asia, Midt-Østen og Nord-Afrika.

Mange ble skeptiske til å bruke kanel etter å ha hørt at det inneholder stoffet kumarin, som kan være skadelig for leveren. For de som elsker kanel kan det derfor være godt å vite at rådet om å begrense kanelforbruket, tar utgangspunkt i en risikovurdering av kassia-kanel, ikke Ceylon-kanel!

Ceylon-kanel inneholder lite kumarin; det varierer fra knapt målbare nivåer til 190 mg/kg kanelpulver. Til sammenligning vil kumarin-innholdet i kassia-kanel kunne variere fra 700-12200 mg/kg, og den norske risikovurderingen av kumarin i kassia-kanel tar utgangspunkt i et kumarinnivå på hele 3000 mg/kg kanelpulver (1).

Referanse: (1). Vitenskapskomiteen for mattrygghet: Risk assessment of coumarin intake in the Norwegian population, 13 October 2010 (http://www.vkm.no/dav/271c242c20.pdf)

Flere artikler

Lær mer

Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS