Content1 | col1
 • Del på Facebook
 • Skriv ut
  Skriv ut
 • E-post
  Tips en venn

Derfor velger vi økologisk

Salget av økologiske produkter går i været, men hvorfor er det egentlig sånn?

Mat uten unødvendige tilsetningsstoffer og bearbeiding, mat dyrket på naturens premisser uten kunstgjødsel, sprøytemidler og GMO – dette er økologisk mat, og det blir stadig mer populært. Fokuset på helse og sunnhet har blitt en megatrend i hele verden, og oppmerksomheten er spesielt rettet rundt ren, ekte og naturlig mat.

 

– Vi ser at Helios verdier, som er nærmest uendret siden 1969, er mer trendy enn noen gang: kvalitet, trygghet og omtanke for naturen og menneskene, ekte og ærlige råvarer. Dette er verdier som mange ønsker å knytte til seg. Det er rett og slett blitt «kult» å være «grønn» og det er vi naturligvis veldig glade for, sier Mona Vestengen i Alma Norge som er en av Norges ledende aktører innenfor produktkategoriene økologi, allergi og livsstilprodukter, og ivaretar blant annet det økologiske merket Helios.


– Salgsøkningen på økologiske matvarer er større en noen gang. Veksten for økologiske produkter i norsk dagligvare var på hele 28,9 % fra 2013 til 2014. Vi ser at det er god økning på de aller fleste varegrupper. Helios øker i takt med totalmarkedet.

 

Økologisk er trendy

Cathrine Andersen i interesseorganisasjonen Oikos konstaterer at økologiske matvarer er i vinden som aldri før.

Å velge økologisk var tidligere forbundet med fotformsko og lilla skjerf, men i dag er det rett og slett blitt trendy. Cathrine Andersen, markedsrådgiver i Oikos – Økologisk Norge tror dette blant annet kan henge sammen med at både helse, miljø og dyrevelferd er noe mange av oss er opptatt av i dag.

– Medieoppslag og reportasjer om antibiotika-resistens og uverdige dyreforhold, har nok satt fart på øko-engasjementet og nådd ut til mange. De senere årene har det også vært et større fokus på mat, gode og sunne råvarer, kortreist og gjerne fra den lokale bonden. Dette gjenspeiler seg blant annet i utallige matprogram på tv i beste sendetid, forteller hun.

Samtidig er også utvalget av økologisk mat langt bedre i dag enn det var før, derfor blir det også mye lettere for oss å velge ren mat.

– Dagligvarekjedene har etter hvert begynt å sette miljø og helse på dagsordenen og utvider det økologiske varesortimentet. Med større kunnskap og fokus på økologi øker også etterspørselen. Butikkene melder om økt forespørsel fra kundene og omsetningen stiger for hvert år, sier Andersen.

5 gode grunner til å velge økologisk:

 • Du får mat uten rester av sprøytemidler.
 • Du får mat med mer smak.
 • Økologisk landbruk er godt for vannet vårt.
 • Økologisk landbruk er positivt for bønder i utviklingsland.
 • Med økologisk landbruk bevarer vi bier, humler og andre insekter som hjelper oss med 1/3 av verdens matvareproduksjon.

 

Økt bevissthet om ren mat

Camilla Wilse er utdannet pedagog og kursholder i økologiske og bærekraftig matlaging, og driver i dag firmaet Terra Magica der hun jobber som mat- og miljøveileder. Også hun tror at den gode tilgjengeligheten på økologiske varer gjør det lettere for oss å velge økologisk, samtidig som prisene heller ikke er så høye på hverdagsmaten.

– Jeg tror at flere og flere stiller spørsmålstegn til mattilsynets godkjenning av sprøytemidler og det at besprøyetet mat, selv om det er innenfor grenseverdien, faktisk er mat med giftstoffrester. Mange har derfor begynt å søke andre kilder enn helsedirektoratets retningslinjer for sunt kosthold. I tillegg til at vi også har flere forbilder som retter fokuset på økologisk mat.

– Jeg tror det er flere grunner til at økologisk mat har økt og fortsetter å øke i popularitet. Mye handler om opplysning, det kommer stadig gode artikler om økologisk mat og matproduksjon, flere og flere blir opptatt av miljø. Velger man å kjøre elbil velger man også gjerne økologisk mat, sier Wilse.

Publisert: 01.04.2016


Hvorfor velge økologisk mat?

10.04.2012 Økologisk mat er helt naturlig, slik den er skapt av naturen selv. Den er dyrket uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler.
Les mer »

Velger økologisk til barna

31.03.2016 Det er stadig flere av oss som ser fordelene ved å velge økologisk, ikke bare for oss selv – mange småbarnsforeldre velger også økologisk til barna.
Les mer »
Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS