Content1 | col1

Hurum mølle

Hurum mølle har malt og pakket Helios mel og korn i mange år. Denne tradisjonen videreføres også nå etter at Helios har kommet i nytt design.

  • Del på Facebook
  • Skriv ut
    Skriv ut
  • E-post
    Tips en venn
Skrevet av Gabriele Remedios
Publisert: 24.05.2012

Hurum mølle eies av John Arne Johansen, som driver den sammen med sønnen Johan. Johan er tredjegenerasjons møller og kan se tilbake på en lang og stolt familietradisjon. John Arne kan i år feire 50 år som møller og vet alt som er verdt å vite om korn og maling. Han representer en viktig del av den norske mølletradisjonen.

Hurum mølle ble etablert ca. 1920 under navnet Hurum kommunale mølle. Faren til John Arne drev opprinnelig familiens mølle i Vestfold og kjøpte Hurum mølle i 1969. John Arne overtok i 1975 og har drevet den siden. Hovedoppgaven nå, som tidligere, er mottak av korn fra lokale bønder.

I 1996 skjedde det utenkelige – mølla brant ned midt i kornsesongen! Ved uvurderlig hjelp fra lokale bønder, ble det som kunne reddes brakt ut av de rykende ruinene. John Arne bestemte seg umiddelbart for å bygge opp mølla igjen og bestilte nye maskiner allerede dagen etter brannen. Heldigvis sto den delen av mølla som var støpt i betong igjen som et utbrent skall. Her kom det midlertidige kornmottaket i gang igjen kun 12 dager etter brannen. En prestasjon det står respekt av!

Det etterlengtede nybygget sto ferdig høsten 1997 og Helios tok kontakt med John Arne. Steinkvern, pakkemaskin m.m. kom på plass og våren 1998 begynte Hurum mølle å male og pakke økologisk og biodynamisk korn og mel for Helios.

 

Steinkvern

Helios mel blir malt på steinkvern. Det er den naturlige og skånsomme måten å male korn til mel.
Skal det produseres sammalt mel, sendes rensede, hele korn inn i steinkvernen og alt som kommer ut blir pakket. Resultatet er et fiberrikt og smakfullt sammalt mel som inneholder akkurat det samme som kornet, ingenting er lagt til og ingenting er fjernet.


Bilde: Mølleren ved steinkverna.

Fremgangsmåten for maling av siktet mel er litt annerledes. Her blir det rensede kornet først sendt gjennom en stålvalse som klemmer det flatt, før det går inn i steinkvernen. Det som kommer ut av kvernen blir siktet, slik at rester av den brune frøhinnen (kliet) fjernes. På denne måten får man et hvitere siktet mel, samt at andelen som må siktes fra blir mindre.
Uansett hvilken type mel du kjøper kan du være trygg på at du har kjøpt et rent naturprodukt av ypperste kvalitet.


Bilde: To generasjoner møllere, John Arne og Johan Johansen.

Hurum mølle fremstår i dag som en moderne og veldrevet mølle i beste, norsk håndverkstradisjon. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med John Arne og Johan!
Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner AS